Autism, Asperger, HFA och autismspektrumstörning – relationstips (och vänner)

Relationstips vid autismspektrumstörning

 

Här kommer några tips för folk som har ett förhållande där partnern har någon form utav mer högfungerande autism. En del råd funkar även när det gäller vänskap.

1.) Även om folk med autism känner kärlek/ömhet för andra så prioriterar de kanske inte relationer lika högt som personer utan autism. Så om din autistiska partner hellre vill vara själv än med dig betyder det nödvändigtvis inte att personen inte bryr sig om dig.

2.) Att visa att man älskar någon genom ömhetsbetygelser (kramar, ord etc) är någon som kan vara svårt för någon med autism. Istället kan personen visa det genom mer praktiska saker som att till exempel köpa något personen tror att partnern vill ha (partnern kanske inte alltid vill ha det personen med autism köpt, men tänk istället på att den autistiska personen faktiskt försökt så gott h*n kan med att visa att h*n älskar dig.)

3.) En person med autism behöver sin ensamtid. Låt h*n få det medan du går och shoppar, träffar kompisar eller liknande.

4.) Personer med autism har oftast ett specialintresse som h*n gärna pratar om. Försök att vara intresserad som partner, men var noga med att visa när du inte längre är intresserad då personen med autism kan ha svårt att uppfatta det. Men vem vet h*n specialintresse kommer kanske fascinera dig med.

5.) Visst har en person med autism flera svagheter när det gäller relationer, men tänk på alla styrkor h*n har. Till exempel: trohet, ärlighet, udda humor och organisationsförmåga.

6.) En person med autism är oftast socialt och emotionellt omogen och mognar oftast saktare än andra. Så tänk på detta när du anser att personen med autism överreagerar. Försök att på ett så lättförståeligt sätt som möjligt visa hur du ser på situationen och försök komma fram till lösningar och hur man bör bete sig i fall att situationen händer igen.

7.) Sinnesintryck är nått personer med autism brukar ha problem med. Bara för att ett ljud, en lukt, en smak etc inte stör dig så kan den störa personen med autism och faktiskt göra fysiskt ont.

8.) Eftersom en person med autism kan ha svårt att instinktivt veta det sociala och emotionella behovet för sin partner bör partnern klart och tydligt tala om vad den behöver inom detta område, till exempel: ”Jag behöver få höra att du älskar mig minst en gång i veckan.”. Hur tydligt man bör förklara är såklart olika från person till person.

9.) Kom ihåg att det är okej att känna sig frustrerad på din autistiska partner. Ta en minisemester för dig själv om du känner dig för uttröttad. Samma sak gäller för personen med autism, det är okej att känna sig frustrerad över att man inte alltid förstår och även där ta en minisemester om relationen känns för jobbig.

10.) Försök att fokusera på att berömma din autistiska partner för det bra h*n gör istället för att kritisera h*n för det dåliga.

11.) Att göra lister över saker som ska ske, regler, gemensamma och egna aktiviteter och liknande gör förhållandet lättare. Ett schema över matlagning, disk, tvätt och liknande är nästan ett måste för att ett förhållande ska fungera.

12.) För många med autism fungerar ett särbo-förhållande bäst och det är inget att skämmas för. Alla förhållanden har sina egna strategier för att fungera. Och ja man kan vara gifta utan att bo ihop.

13.) Försök att ta reda på så mycket fakta som möjligt om autism/asperger. Det finns även bra spelfilmer om det, till exempel: Adam, Mozart och Valen och Snow Cake.

 

Våga fråga din autistiska partner om det är något du inte förstår! Prata inte i gåtor!

Vi vill hellre ha ett JA eller ett NEJ än en KANSKE! tydliga och ärliga svar!

 

Källa: http://chenjiringu.wordpress.com/2011/10/04/aspergerhfa-relationstips/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Autism, Asperger, HFA och autismspektrumstörning – relationstips (och vänner), 10.0 out of 10 based on 6 ratings

About Dampelina

Komma ihåg att inte glömma bort, att komma ihåg.
This entry was posted in ADHD, Atypisk Autism and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Autism, Asperger, HFA och autismspektrumstörning – relationstips (och vänner)

  1. Pingback: nelson

  2. Pingback: tyrone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

To use solvemedia you must get an API key from http://api.solvemedia.com/public/signup