Tag Archives: bullar

Bröd med rågsikt och vetemjöl

Bröd med vetemjöl och rågsikt

brödet blev asgött! ska frysas in, om man inte tänkte äta upp allt inom 1 vecka.

Smör, ost och gurka är gott på.

 

ca 9-10 st (9 st=portionsvikt: 140 gram, så de blir rätt så stora)

9 bullar= 1 plåt

10 bullar= aj aj nu behöver du 2 plåtar.

 

Ingredienser

  • 100 gram Smör
  • 5 dl Mjölk
  • 50 gram Färsk jäst, osötad
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Socker
  • 8-9 dl Vetemjöl
  • 3 dl Rågsikt

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Smält matfettet i en stor kastrull och häll i mjölk. Värm spadet till 37°C (fingervarmt).
  2. Blanda vetemjölet (inte allt ska ha till utbakningen oxå) och rågsikt i en bunke.
  3. Lös upp jästen i kastrullen med degspadet och tillsätt salt, socker och mjöl. Arbeta degen tills den blir smidig. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek (ca 30 minuter). Desto mindre mjöl och desto mindre du arbetar med degen desto godare bröd!
  4. Dela degen i portionsbitar på mjölad arbetsbänk, forma dom till bollar som du sedan trycker ut lite lätt på plåten.
  5. Lägg portionsbitarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
  6. Låt jäsa i ca 30 minuter.
  7. Sätt ugen på 250°C.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)
Posted in Mat, Recept | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment

Kanelbullar med massa klet!

Kanelbullar

SVÅRIGHETSGRAD: det är kul!
TILLAGNINGSTID: 2-3 timmar eller?
PORTIONER: 40 st stora bullar.

Ingredienser

1 paket jäst för söta degar
100 g smör
6 dl mjölk
1 dl socker
16 dl vetemjöl

40 st stora bakformar

Fyllning

100 g smör eller margarin
5 tsk malen kanel
1 dl socker

Pensling

2 ägg
pärlsocker

 

Gör så här

Smält matfettet i en stor kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll i sockret. Smula jästen i en bunke. Rör runt med nånting tills jästen har lösts upp.
Tillsätt nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. desto mindre mjöl och ju lösare degen är desto godare bullar får du!

Arbeta degen för hand tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Rör smöret smidigt med socker och kanel till fyllningen i en skål.

Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. dela degen på 2 och lägg ena delen i bunken igen. Kavla ut ena degen till en platta, ca 30×40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. och kläm ihop kanterna så att inte fyllningen åker ut. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper. Ta bakplåtspapper inunder formarna blir så jobbigt att göra rent annars.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20-30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över massor med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock. Ät nygräddade med ett stort glas mjölk!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Posted in Efterrätter och kakor, Mat, Recept | Tagged , , | Leave a comment