Tag Archives: kanelbullar

Kanelbullar med massa klet!

Kanelbullar

SVÅRIGHETSGRAD: det är kul!
TILLAGNINGSTID: 2-3 timmar eller?
PORTIONER: 40 st stora bullar.

Ingredienser

1 paket jäst för söta degar
100 g smör
6 dl mjölk
1 dl socker
16 dl vetemjöl

40 st stora bakformar

Fyllning

100 g smör eller margarin
5 tsk malen kanel
1 dl socker

Pensling

2 ägg
pärlsocker

 

Gör så här

Smält matfettet i en stor kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll i sockret. Smula jästen i en bunke. Rör runt med nånting tills jästen har lösts upp.
Tillsätt nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. desto mindre mjöl och ju lösare degen är desto godare bullar får du!

Arbeta degen för hand tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Rör smöret smidigt med socker och kanel till fyllningen i en skål.

Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. dela degen på 2 och lägg ena delen i bunken igen. Kavla ut ena degen till en platta, ca 30×40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. och kläm ihop kanterna så att inte fyllningen åker ut. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper. Ta bakplåtspapper inunder formarna blir så jobbigt att göra rent annars.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20-30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över massor med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock. Ät nygräddade med ett stort glas mjölk!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Posted in Efterrätter och kakor, Mat, Recept | Tagged , , | Leave a comment