Tag Archives: lätt

Bröd med rågsikt och vetemjöl

Bröd med vetemjöl och rågsikt

brödet blev asgött! ska frysas in, om man inte tänkte äta upp allt inom 1 vecka.

Smör, ost och gurka är gott på.

 

ca 9-10 st (9 st=portionsvikt: 140 gram, så de blir rätt så stora)

9 bullar= 1 plåt

10 bullar= aj aj nu behöver du 2 plåtar.

 

Ingredienser

  • 100 gram Smör
  • 5 dl Mjölk
  • 50 gram Färsk jäst, osötad
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Socker
  • 8-9 dl Vetemjöl
  • 3 dl Rågsikt

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Smält matfettet i en stor kastrull och häll i mjölk. Värm spadet till 37°C (fingervarmt).
  2. Blanda vetemjölet (inte allt ska ha till utbakningen oxå) och rågsikt i en bunke.
  3. Lös upp jästen i kastrullen med degspadet och tillsätt salt, socker och mjöl. Arbeta degen tills den blir smidig. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek (ca 30 minuter). Desto mindre mjöl och desto mindre du arbetar med degen desto godare bröd!
  4. Dela degen i portionsbitar på mjölad arbetsbänk, forma dom till bollar som du sedan trycker ut lite lätt på plåten.
  5. Lägg portionsbitarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
  6. Låt jäsa i ca 30 minuter.
  7. Sätt ugen på 250°C.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)
Posted in Mat, Recept | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment

Ost och skinkpaj med mozarella

TILLAGNINGSTID: 5 min+ 30 minuter+10 min+40 min= 1 h och 15 minuter.
PORTIONER: 4-5

Ingredienser
3 ½ dl vetemjöl
125 g smör
4 msk kallt vatten
120 g rökt skinka (ta bara ett paket rökt skinka påläggsskinka är gott)
5 dl riven ost
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk paprikapulver
1 mozarellaost

Gör så här
Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Låt det stå i kylskåp ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°.
Skär skinkan i strimlor. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor i en bunke. och ställ in i kylskåpet så länge.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
Sänk värmen till 200°C.
Skär mozarellaosten i bitar.
Lägg skinka och ost och mozarellaost i pajformen. Häll över äggstanningen.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 30-40 minuter eller tills äggstanningen stannat. det är gott om inte äggstanningen har stannat helt. För då blir pajen mycket saftigare och godare. Och det är inte som om att man får massa äggstanningsvätska i hela munnen. Om du ser att pajen början bli bränd så lägg på ugnsfolie.

Pajen är god att äta bara som den är och är god att värma.
Sallad är gott till!

Min sallad bestod av:
1 påse babyspenatsallad
1 burk majs
2 tomater
½ gurka
½ gul paprika
salladskrydda

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Posted in Mat, Recept | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Pasta och kassler

Pasta ”tortiglioni” med ost- och skinksås

Jag tyckte ICA hade gjort receptet lite ”FEL” så jag gjorde om det på mitt ADHD sätt!

ADHD: LÄS BARA DET FETSTILTA SOM ÄR LILA.

PASTA OCH KASSLER

SVÅRIGHETSGRAD: det märker du

TILLAGNINGSTID: VET INTE

PORTIONER: ???

 

 

 

Pasta ”tortiglioni” med ost- och skinksås

 

  • SVÅRIGHETSGRAD: Medel
  • TILLAGNINGSTID: Under 30 min
  • PORTIONER: 4

Ingredienser

Gör så här

  1. Börja med att koka upp lättsaltat vatten till pastan i en stor kastrull.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Ansa och skär purjolöken i strimlor. Dela blomkålen i mindre buketter. Strimla kasslern.
  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt blomkålen koka med när ca 5 minuter av koktiden återstår.
  4. Fräs vitlök, purjolök och kassler i matfettet ca 3 minuter i en stekpanna. Krydda med oregano. Strö över mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken. Låt koka upp och sjud på svag värme ca 5 minuter. Ta från värmen. Rör ner osten och låt den smälta ner. Smaka av med peppar.
  5. Servera pastan och blomkålen med ost- och skinksåsen.

 

 

 

 

Den felande länken: Recept.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Posted in ADHD, Dryck, Mat, Recept | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment