Tag Archives: recept

Bröd med rågsikt och vetemjöl

Bröd med vetemjöl och rågsikt

brödet blev asgött! ska frysas in, om man inte tänkte äta upp allt inom 1 vecka.

Smör, ost och gurka är gott på.

 

ca 9-10 st (9 st=portionsvikt: 140 gram, så de blir rätt så stora)

9 bullar= 1 plåt

10 bullar= aj aj nu behöver du 2 plåtar.

 

Ingredienser

  • 100 gram Smör
  • 5 dl Mjölk
  • 50 gram Färsk jäst, osötad
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Socker
  • 8-9 dl Vetemjöl
  • 3 dl Rågsikt

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Smält matfettet i en stor kastrull och häll i mjölk. Värm spadet till 37°C (fingervarmt).
  2. Blanda vetemjölet (inte allt ska ha till utbakningen oxå) och rågsikt i en bunke.
  3. Lös upp jästen i kastrullen med degspadet och tillsätt salt, socker och mjöl. Arbeta degen tills den blir smidig. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek (ca 30 minuter). Desto mindre mjöl och desto mindre du arbetar med degen desto godare bröd!
  4. Dela degen i portionsbitar på mjölad arbetsbänk, forma dom till bollar som du sedan trycker ut lite lätt på plåten.
  5. Lägg portionsbitarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
  6. Låt jäsa i ca 30 minuter.
  7. Sätt ugen på 250°C.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)
Posted in Mat, Recept | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment

Gjort egna sesamkakor

image

Gjorde egna sesamkakor till min älskling eftersom han gillar Risentas sesamkakor, så provade jag att göra egna. Hans betyg var att dom hembakta smakade för mycket socker och var för söta. Men att de var goda och gick att äta. Risentas sesamkakor var inte lika söta och smakade inte lika mycket socker, tyckte han. Så om han fick välja, så tycker fortfarande Risentas är godare än dom hembakta. Men ja får ta och mixtra lite med receptet helt enkelt.

Sesamkakor ca 13 st.

  • 3 dl strösocker
  • 2 msk honung
  • 2 dl sesamfrön

 

  1. Häll socker och honung i en teflonpanna.
  2. Sätt plattan på nästan högsta värmen. Har man för hög värme så bränns sockret och blir mörkbrunt.
  3. Tar ca 10 minuterför att det skall bli gyllengult och smälta.
  4. Sockret är smält när det inte är några sockerkristaller kvar.
  5. Rör snabbt i sesamfröna och häll upp på bakplåtspapper.
  6. Lägg bakplåtspapper på sesamkakan och kavla ut det om du kan eller ta en gryta som aj gjorde för att få kakorna platta! man måste av snabb annars stelnar det.
  7. Ta en kniv och skär lagom stora bitar, håll dig över en skärbräda.

 

Receptet hittade jag på: http://trattoria.nu/2011/october/sesamkakor-och-marockanskt-te.html

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Posted in Dampelina Testar, Efterrätter och kakor, Recept | Tagged , , , , | Leave a comment

Kanelbullar med massa klet!

Kanelbullar

SVÅRIGHETSGRAD: det är kul!
TILLAGNINGSTID: 2-3 timmar eller?
PORTIONER: 40 st stora bullar.

Ingredienser

1 paket jäst för söta degar
100 g smör
6 dl mjölk
1 dl socker
16 dl vetemjöl

40 st stora bakformar

Fyllning

100 g smör eller margarin
5 tsk malen kanel
1 dl socker

Pensling

2 ägg
pärlsocker

 

Gör så här

Smält matfettet i en stor kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll i sockret. Smula jästen i en bunke. Rör runt med nånting tills jästen har lösts upp.
Tillsätt nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. desto mindre mjöl och ju lösare degen är desto godare bullar får du!

Arbeta degen för hand tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Rör smöret smidigt med socker och kanel till fyllningen i en skål.

Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. dela degen på 2 och lägg ena delen i bunken igen. Kavla ut ena degen till en platta, ca 30×40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. och kläm ihop kanterna så att inte fyllningen åker ut. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper. Ta bakplåtspapper inunder formarna blir så jobbigt att göra rent annars.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20-30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över massor med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock. Ät nygräddade med ett stort glas mjölk!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Posted in Efterrätter och kakor, Mat, Recept | Tagged , , | Leave a comment

Broccolisoppa med ost

Broccolisoppa med ost

ADHD vänligt LÄS det fetstilta

4 portioner

Hur lång tid tar det: Inte så lång tid allt mellan 20-40 minuter KANSKE.

Ingredienser soppa:

  • 500 g broccolibuketter
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 7 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk Basilika
  • 4 dl  Ostsås ( köp färdig)
Ingredienser ostsås:
  • 4 dl mjölk
  • 5 msk mjöl
  • 1 dl Ost

Redskap du behöver till soppa:

  • Skärbräda
  • vass kniv
  • stavmixer
  • MÅTT: dl, msk och krm.
  • Rivgärn
  • En stor gryta, gärna djup.
  • Soppslev
  • Skedar
  • kniv och bestick
  • Nått att röra med

 

redskap du behöver till ostsås:

  • Tålamod
  • Visp
  • Mått: msk och dl.
  • 1 st kastrull (tyflån* är bra när man gör saker med mjölk)
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skala, skölj och hacka löken.
  2. Sätt på kastrullen på plattan och vrid upp till på nästan högsta.
  3. Lägg ner smöret
  4. Lägg i löken.
  5. Ta nått att röra med och rör om.
  6. I med vatten och buljongtärningar.
  7. Skölj brocoolin och skär ner den i bitar.
  8. Koka upp (vänta tills det bubblar).
  9. Sänk värmen till under medelvärme.
  10. Lägg i broccolin och låt den koka ca 5 min.
  11. krydda med salt, peppar och basilika.
  12. Mixa soppan i kastrullen med stavmixern.
  13. Tillsätt Ostsåsen och rör om.
  14. Låt soppan koka upp tills det bubblar. (nu gör det jävligt ont om man bränner sig)
  15. Sluta glo på bubblorna från soppan och häll upp och ät utan att bränna dig.
  16. Stäng av plattan
  17. Ostsmörgås är gött till.

 

OSTSÅS GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt kastrullen på plattan
  2. Sätt plattan på högsta
  3. I med mjölk
  4. När mjölken är ljummen (går fort) sänk till 2:an.
  5. Vispa ner mjölet med vispen
  6. Häll sakta ner osten samtidigt som du rör försiktigt.
  7. Rör tills osten har smält och försvunnit
  8. krydda med salt och lite peppar.
  9. Gå till steg 13 på Soppan.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Posted in ADHD, Dampelina Testar, Mat, Recept | Tagged , , , , , | Leave a comment

Pasta och kassler

Pasta ”tortiglioni” med ost- och skinksås

Jag tyckte ICA hade gjort receptet lite ”FEL” så jag gjorde om det på mitt ADHD sätt!

ADHD: LÄS BARA DET FETSTILTA SOM ÄR LILA.

PASTA OCH KASSLER

SVÅRIGHETSGRAD: det märker du

TILLAGNINGSTID: VET INTE

PORTIONER: ???

 

 

 

Pasta ”tortiglioni” med ost- och skinksås

 

  • SVÅRIGHETSGRAD: Medel
  • TILLAGNINGSTID: Under 30 min
  • PORTIONER: 4

Ingredienser

Gör så här

  1. Börja med att koka upp lättsaltat vatten till pastan i en stor kastrull.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Ansa och skär purjolöken i strimlor. Dela blomkålen i mindre buketter. Strimla kasslern.
  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt blomkålen koka med när ca 5 minuter av koktiden återstår.
  4. Fräs vitlök, purjolök och kassler i matfettet ca 3 minuter i en stekpanna. Krydda med oregano. Strö över mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken. Låt koka upp och sjud på svag värme ca 5 minuter. Ta från värmen. Rör ner osten och låt den smälta ner. Smaka av med peppar.
  5. Servera pastan och blomkålen med ost- och skinksåsen.

 

 

 

 

Den felande länken: Recept.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Posted in ADHD, Dryck, Mat, Recept | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment