Tag Archives: sjukvård

Svar från Maria Olovsson Landstingsrådssekreterare (M) ang drogtestning av ADHD patienter

Nu har jag fått svar på mitt öppna brev jag skicka till Filippa Reinfeldt. Hon bad Maria Olovsson Landstingsrådssekreterare (M) att svara det. Här har ni svaret och en länk till brevet jag skickade.

Öppet brev till Filippa Reinfeldt ang drogtestning av ADHD patienter.

”Hej Evelina,

Tack för ditt mail till Filippa Reinfeldt, som hon har bett mig svara på.

Det är förstås inte acceptabelt om våra vårdenheter inte arbetar i enlighet med de föreskrifter som Socialstyrelsen och våra chefläkare i landstinget utfärdar. Jag har därför tagit mig friheten att vidarebefordra dina synpunkter till Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning som får titta närmare på i vilken utsträckning det här förekommer.

När man råkar ut för saker i vården som man vill klaga på finns det också en möjlighet att vända sig till Patientnämnden med en anmälan. Patientnämnder ska enligt lag finnas i alla landsting. De nås enklast på telefonnummer 08-690 67 00 eller via den här hemsidan: http://www.patientnamndenstockholm.se/.

Tack för att du tog dig tid att höra av dig med dina erfarenheter. Om du har fler frågor eller klagomål på frågor som rör den psykiatriska vården så kan du kontakta ansvarigt landstingsråd Birgitta Rydberg (Fp) (http://www.sll.se/sll/templates/politician.aspx?id=829&Inr=2946) som handlägger de ärendena politiskt.

Med vänliga hälsningar
Maria Olovsson
Landstingsrådssekreterare (M)”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Posted in ADHD, Atypisk Autism, Medicin, Mina funderingar och tankar., Sjukvård | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Öppet brev till Filippa Reinfeldt ang drogtestning av ADHD patienter

Detta är mailet jag skickade iväg till Filippa Reinfeldt angående de kränkande och diskriminerande drogtesterna sjukvården har börjat med. För oss ADHD patienter som äter centralstimulantia. Nu väntar jag bara på svar det kommer publiceras i ett nytt inlägg.

Till Filippa Reinfeldt, Hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms landsting.

Jag heter Evelina Wiberg, idag är jag 23 år och fick diagnoserna ADHD & Atypisk autism när jag var 19 år.

Jag får behandling med centralstimulantia (Ritalin) på behandlingsenheten city (i Stockholm).

I våras gick dem ut med information om att Socialstyrelsen kommit med krav att drogtesta patienter med ADHD diagnos som får behandling med centralstimulantia.

De som vägrar eller inte klarar av att genomföra (eller uppvisar positivt prov) blir av med sin medicinering.

Jag har även hört i diskussioner inom Attention samt i flera stödgrupper på Facebook att detta även sker på många andra vårdinrättningar i Stockholm och övriga landet.

Ofta används samma påståenden om krav från Socialstyrelsen med hot om indragen medicinering.

Under efterforskningar gjorda utav mig själv samt andra i organisationen Attention (attention-riks.se) så har Mårten Gerle på Socialstyrelsen dementerat dessa uppgifter samt upplyst oss om att detta inte är ett krav från socialstyrelsens sida.

Detta är alltså en ren lögn från behandlingsenheten citys sida (samt övriga vårdinrättelser som använder sig utav samma ”ursäkt”).

Jag undrar vad du och Moderaterna tycker om denna grova kränkning av hela vår patientgrupp som sker?

Är ni ens medvetna om denna generella ”pundarstämpel” som vårdgivare gör på eget initiativ?

I de ca 4 år som jag fått behandling med centralstimulantia har det inte ställts några som helst tidigare krav på provtagningen eller hot om utebliven medicinering.

Jag har ingen tidigare (eller nuvarande) drogproblematik men ändå har dem fått för sig att jag och många andra använder droger helt plötsligt.

Jag tycker det är extremt integritets kränkande att dessa vårdgivare kan diskriminera en hel patientgrupp över en natt utan att samhället gör något åt denna galenskap!

Om vi ser till andra paragrafen i ”Hälso- och sjukvårdslag (1982:763)”:

”2 § Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.

Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården. Lag (1997:142).”

Så tycker jag att det är extremt respektlös att tvinga patienter till urinprov utav att ha några belägg för sitt krav.

Det är inte heller ett dugg värdig att tvingas kissa i en burk framför en annan människa för att någon läkare godtyckligt har beslutat detta.

Är det så här vi ska behandlas, med hot och ständig rädsla för att få våra liv raserade?

Är detta okej?

Vad tycker du, Filippa?

 

Hälsningar,

Evelina Wiberg

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.6/10 (11 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 6 votes)
Posted in ADHD, Atypisk Autism, Medicin, Mina funderingar och tankar., Sjukvård | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment

Har tröttnat på att äta mat och sjukvård som inte fungerar

Nu har ja tröttnat på att äta mat IGEN skulle man kunna säga. För nu suger min matlust och inte fan går det att gå upp i vikt. Går upp nått kilo sen nån vecka senare går jag ner igen. Nu har ja blivit så less på att äta mat så slutat äta skulle man kunna säga. Inge bra! och alla mat smakar bara skit. Fast jag älskar ju mat, det går inte ihop. Trött på all jävla disk oxå så då vill man inte göra någon mat.

Inge kul att inte ha några hungerkänslor. Inte kunna känna hunger eller när jag är hungrig eller kroppen vill ha mat. Många skola nog älska att ha det så här. Då menar ja alla feta människor men det är elakt att skriva men det gör ja ändå. För ja tycker inte det är elakt.

Kan även vräka i mig mängder med mat med jämna mellanrum utan att veta om ja är mätt eller inte. Eller äta och äta utan att bli mätt, det är störande. När ja bodde hemma kommer ja ihåg att det var jobbigt att äta mat för ja va tvungen att äta så mycket. Sitta och bara äta och äta mat är inge kul och tråkigt. Bättre om man bara behövde äta ett äpple och se vara proppmätt. Sllippa sitta och bara äta.

Men just nu när ja inte har några hungerkänslor som de vart något år. Äter minimalt och blir mätt eller illamående på någon tugga mat. Kan dricka ett glas mjölk på en dag och en smörgås kanske och sen inte äta något mer på hela dagen. Är tråkigt att äta finns massor med andra grejer man kan göra. Men hatar att bli yr i skallen och lågt blodsocker och inte ah så mycket ork för att man äter för lite mat.

Är man smal får man inte klaga. Så tycker jag det är. Är bara feta som får klaga. Är inte så jävla kul att vara FÖR SMAL dvs typ underviktig. Man får köpa de minst storlekarna och de kläderna kan sitta för löst ibland. Barnavdelningen nästa! fan heller. Och tuttisarna försvinner alltså kvinnligheten! Utan tuttar är man inget! Jo man är fortfarande en kvinna med tuttar representerar ju kvinnan och att man inte är någon skitunge.

Och springa och köpa onyttig snabbmat är det sista ja vill ha : Ska ja gå upp i vikt vill ja göra det på ett hälsosamt sätt och inte äta massa skit som alla verkar tycka å så jävla lätt. Skräpmat är inge gott att äta 24/7!

Mina näringsdrycker är även slut vilket suger. Så nu går ja bara ner mer å mer i vikt…

Dumma doktorer! Först läkaren skickade en remiss till vårdcentralen om att ja skulle till en dietist för att få näringsdrycker utskrivna så det blir billigare. Nu får man pröjsa fullt pris och de där dryckerna är inte billiga någonstans!

De på vårdcentralen är så dumma så man får ett brev hem där det står att ja ska träffa en vanlig doktor . min husläkare. Är ju fan inte det ja SKULLE eller ville va ju en dietist ja skulle till. Är de helt dumma i skallbenet!

Älskar sjukvården för den fungerar ju verkligen INTE. Man ska inte behöva gå genom en EXTRA doktor för att få komma till en dietist när min andra doktor hade skickat en remiss till vårdcentralen om att ja skulle till en dietist inte min husläkare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Posted in Dryck, Mat, Medicin, Sjukvård | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment